På 1960-talet nådde musik från Enköping hela sex europeiska länder

Nu ger Örjan Englund, 74, den nytt liv.

De kallade sig ”Tommy Körberg & Örjan Englund” när de 1965 vann en talangtävling i Enköpings Folkets Park. De fick 100 kronor att dela på, varsin varmkorv och blodad tand. Musiken skulle bli deras grej.

Strax därpå bildades The Maniacs och året efter, 1966, kom de tvåa i Sveriges Radios popbandstävling efter Björn Skifs & Slamcreepers som vann tävlingen. Världen, eller i alla fall Sverige, låg öppet för dem.

De var förband åt stora internationella akter som The Who, Spencer Davis Group, The Animals, The Zombies m.fl och medverkade i flera stora TV-program under en tid då det endast fanns en TV kanal.

De gav ut skivor och på vårkanten 1967 gick de in på topplistan som gällde då, ”Tio i topp”, med andra singeln ”Please Please Please”.

På höstkanten 67 skedde förändringar och diskussionen om att byta namn till ”Tom & Mick” fick Örjan att hoppa av.

Några månader därpå fick hela bandet sparken av managementet samtidigt som fjärde singeln ”Somebodys taken Maria away” toppade listorna i sex länder. Strax därpå var sagan slut sedan Tommy valt att gå solo och 1969 vann han Melodifestivalen med ”Judy min vän”.

Tommy kom via Västerbotten, Ronneby, Nässjö och slutligen till Biskops Arnö, men gick i skolan på St Ilian och skulle bli en av Sveriges största sångarstjärnor.

Örjan Englund gick vidare från uppväxten på Maratongatan till ett liv fyllt av musik.

Som gitarrist, låtskrivare, skivbolagsdirektör, rättighetsexpert – och snart även den som ska göra Maniacs bortglömda musik tillgänglig igen.

Fast nu är det inte på eget skivbolag, nu är det större bolag som ligger bakom lanseringen.

I tio år har har arbetat med att sammanställa fakta och musik från Maniacs-tiden.

– Det är bara jag som kan hela historien, säger han och att reda ut vem som äger rättigheterna på det inspelade materialet som från början gjordes av skivbolaget EMI med Anders ”Henkan” Henriksson som producent har varit allt annat än enkelt, men saker har klarnat så jag gissar att allt ligger ute i början på nästa år säger han. En del hjälp har b.l.a Anders Henrikssons son Fredrik bidragit med.

Så snart är det dags. Maniacs-musiken ska ut på Spotify och uppmärksammas så mycket det går.

– Och Tommy stöttar det här, annars hade jag aldrig gjort det och jag hoppas och tror att även Michael Johansson som var Mick i sagan kommer att glädjas. Av resterande Maniacs medlemmar är det bara Bernt Liljegren och jag som är i livet

Tommy och Örjan bor båda på söder i Stockholm och när de ibland springer på varandra känns det lite som tiden stått still säger Örjan, som också genom åren spelat in Tommy Körberg tillsammans med jazzgitarristen Rune Gustafsson och även givit ut nåt spår tillsammans med Åsa Jinder.

När Örjan Englund kommer till Enköping och Godmorgon-soffan är det för att minnas hur Enköping såg ut på 60-talet, berätta om sin musikresa och om nylanseringen av de gamla inspelade Maniacs-låtarna.