Den ekonomiska föreningen Fjärdhundraland har 160 medlemmar och fortsätter växa.

– Den senaste nyheten är Kreativa Rundan, som vi bjuder in till lördagen efter God morgon, säger föreningens vice ordförande Mats Thorburn.

Föreningen tar sitt namn från det medeltida folklandet Fjärdhundraland. Den har funnits sedan 2011.

Målet är att skapa ett stort område med många platser nära varandra – för att det ska bli enkelt och trevligt för besökare att ta sig från den ena upplevelsen till den andra.

Vid bildandet för tolv år sedan hade man 20 lokala kreativa småföretagare som medlemmar. I dag är de 160 och finns långt utanför det gamla folklandet Fjärdhundraland, som sträckte sig från Heby i norr till Mälaren och Birka i söder.

– Besökare är inte intresserade av tråkiga saker som kommun- och länsgränser, därför är inte vi det heller. Har man en verksamhet inom rimligt avstånd från annan verksamhet i föreningen är man välkommen som medlem, berättar Mats Thorburn.

Därför finns medlemmar bland annat i Strängnäs, Västerås och Uppsala, även om de flesta fortfarande hör hemma i Enköping.

Det har inneburit att också besökarna kommer långväga ifrån.

– De kommer ofta för att de inom ett sammanhållet område kan hitta många små trevliga platser att besöka, säger Mats Thorburn.

Varje år arrangeras flera olika evenemang som Loppisrundan, Rebusrundan och matrundan Mat & Människor.

I år finns nyheten Kreativa Rundan. Lördagen efter Godmorgon Enköping, 14 oktober, bjuder Fjärdhundraland in till att besöka olika typer av skapande verkstäder.

Än är det för tidigt att summera året, men trots en sommar med nyckfullt väder har Mats Thorburn ändå uppfattningen att besökare gärna åker långt för att hitta något som de tycker om.

Fjolåret kan summeras genom de enkäter som genomförs regelbundet i föreningen. Den säger att man haft 560.000 besökare, omsatt 200 miljoner kronor och omkring 300 heltidsjobb.

– I Godmorgon-soffan ska vi prata om hur man gör för att bygga en attraktiv destination, säger Mats Thorburn. Sedan vill vi så klart tipsa om Kreativa rundan!