Äntligen blev det dags att dra igång med Godmorgon Enköping igen.

Efter ett juluppehåll och utan yttre störningar som pandemi eller annat bagatellartat var det ett hungrigt och vetgirigt möte som startade 07:30 denna kalla februarimorgon. Nu inne på det fjortonde året.

Med över 150 anmälda hoppas jag att det var en längtan efter att få ses och börja nätverka igen medan alla som har mer sans och vett än undertecknad hänvisade till “Babben-Effekten”.

Förutom Babben, kändes årets första program standardformulär 1A, i teorin. Men ack vad fel man kan ha. Vi öppnade starkt med Robert Björklind och Rickard Westning från räddningstjänsten som livfullt och intressant berättade om hur man arbetar med att styra samarbeten över länsgränserna och vad deras myndighet gör för samhället samt en hel del intressant fakta om våra nybyggda brandstationer runt om i kommunen. Detta till trots att Robert uttryckt sin milda nervositet för att prata med en programledare som är övertänd på gränsen till hybris.

Sen kastades vi in i nästa intervju, Torbjörn Claesson, VD på Ena Energi. På sitt myndiga och underhållande sätt svarade han mycket kunnigt på frågor om el, värme och att det lokala energibolaget är välmående och går med vinst. Kommunens näringslivsavdelning sa sitt och kom med flera spännande nyheter.

Pausen gick av bara farten och sin vana trogen var Zmart Webb & Reklam, UF och Comdeva på plats med sina montrar på Kompassen. Dessutom hade Babben Larsson ställt upp sitt bokbord med försäljning och det minglades, togs kändis-sefies och knöts kontakter som aldrig förr.

Med en alldeles för blek busvissling och med en vinjett som borde fått en uppdatering för minst tio år sedan kallades besökarna in igen och det var nu dags för akt två i detta spektakel vi kallar God Morgon Enköping. Först upp i soffan var Sara. Fina, snälla trevliga Cinema-Sara. Hon som gör det mesta och är inblandad i ännu mera. Guldliljan, årets företagargala, var det som avhandlades i en kort och rapp intervju. Vi nuddade även vid några dröm-bokningar som Cinema satt under året som kommer.

Här började “Babben-Effekten” göra sig påmind. Därför klämde vi in Michael Töråsen från Comdeva som traditionellt rev av sin introduktion till den digitala resan som han tagit med Godmorgon-gästerna på. Nu kunde man nästan ta på stämningen och om det inte hade varit ett formellt och lite seriöst frukostmöte skulle förmodligen publiken börjat skandera: Babben, Babben, Babben…

Nu kom hon till soffan äntligen. Kvinnan som är allt från jazzsångerska, julvärd i SVT, stand-up komiker, författare, programledare och skådis. Jag hade innan förberett henne på att vi skulle fokusera lite mer på hennes entreprenörskap och det personliga istället för kändisspåret och det visade sig vara rätt väg. Det blev en saklig och trevlig intervju. Hon kan sitt Enköping, deltids-Grillby-bon. Hittar både till återbruket och Coop. Ödmjuk och lättsam. Precis som vi vill ha det i Godmorgon Enköping.

Jag själv avslutade från scenen med en del nyheter. Ny webbsida och att vi kommer att börja ta lite betalt av besökarna. Jag tror det föll i god jord.
Morgonens visitkortsvinnare blev en härlig kompott av Marita LyckstedtAdsum som fick den stora äran att äta lunch med undertecknad, Fabian Flinks tårta som girigt hämtades på momangen av Björnbo gård. Även kommunens goodiebag fick en vinnare som jag inte minns just nu och Fru Holms delikatesser gav bort en trevlig gottepåse. Samma minne gäller denna vinnare.

En av de starkare öppningarna på en Godmorgon-säsong måste jag ändå säga. En bra mix av fina gäster och aktiviteter i lokalen. Jag tar med mig orden, även till er, som Babben skickade med mig när vi skildes åt vid hennes bokförsäljning; “Ta hand om dig och keep it up.”