(Bildtext: Sedan ett år arbetar Therese Knutsson på Begravningstjänst i Enköping.)

Efter att i 25 år ha sjungit på begravningar fick Therese Knutsson i fjol nytt jobb som Begravningsrådgivare.

– Det har jag inte ångrat en sekund, säger hon.

För många är kanske Therese Knutsson mest känd från sånggruppen Återskens föreställningar, där hon ofta fått ta hand om de stora balladerna.

Men hon börjar bli igenkänd i sin dagliga roll också, där hon på Begravningstjänst i Enköping arbetar tillsammans med företagets ägare Mikael Kvernplassen.

– Vi brukar skoja och kalla oss ”den sjungande begravningsbyrån”, säger den före detta fritidsledaren, eftersom de båda sjunger på begravningar.

Kan man göra reklam för en begravningsbyrå?

– Vi berättar att vi finns, men det måste vara på ett smakfullt sätt och på rätt plats.

Är ni bättre än andra?

– Vi gör förstås alltid vårt bästa för att det ska bli som kunden vill ha det, men jag tror att vanligaste skälet till att man väljer den ena eller den andra byrån är vem man känner och hur det varit vid eventuella tidigare begravningar.

Vad går ditt jobb ut på, mer än att sjunga?

– Sjunger gör vi bara om någon önskar det, förstås. Men den stora delen av arbetet är att vara som en projektledare med ett mål ganska snart i tiden. De flesta vet i stort vad de vill, men vi ska se till att vi har koll på allt, blommor, mat, lokaler, inbjudningar och så vidare.

Begravningstjänst ordnar både kyrkliga och borgerliga begravningar. De har ett systerföretag också, Bålsta begravningsbyrå, så det är ingen brist på uppdrag.

– Det är väldigt fint och ärofyllt att få planera någons avsked av en älskad närstående.

När Therese Knutsson ska sjunga på begravningar är det inte som vanliga konserter. Känsloläget är ett annat.

– Man får stålsätta sig. Man kommer väldigt nära den bortgångnas närstående. I min roll ligger att jag ska stötta, men man är inte mer än människa.

Till sist: Är det betungande att komma så nära sorgen?

– Både och. Många tror att vårt jobb bara är att ta hand om sorg, men vi får också höra så många fina berättelser om människor som man verkligen tar till sig.

Onsdagen den 11 oktober sitter Therese Knutsson i Godmorgon-soffan hos Niclas Buskenström och berättar om detta och mycket mer.