Förbundschefen Rickard Westning och Robert Björklind, förebyggande chef, berättar om sitt arbete och planerna på en utbyggd brandstation – men också om hur samarbetet med andra räddningstjänster ser ut.

Robert Björklind är ny som förebyggande chef sedan årsskiftet. Han ansvarar för tillsyn och myndighetsfrågor, bland annat. Han ansvarar även för bygglov och andra tillstånd.
Den information han har är i stora delar riktad direkt till företagen – och vice versa, Av honom kan företagen få svar på många av sina frågor.

Rickard Westning är chef över räddningstjänsten i Enköping och Håbo.

Numera ska samarbeten med andra räddningstjänster ske ”gränslöst”. De resurser som behövs vid en insats, utöver de lokala, kallas in. Tanken är att de olika räddningstjänsterna ska stötta varandra.
Nyligen slöts exempelvis ett samarbetsavtal med räddningstjänsten i Västerås som beskriver hur parterna ska arbeta tillsammans.

Rickard Westning har två heltidsbrandstationer och fyra deltidsstationer i sitt område, Enköping/Håbo.

Tre av de fyra deltidsstationerna är nybyggda, senast var det den i Fjärdhundra som stod klar, tidigare har de i Örsundsbro och Veckholm kunnat inviga sina nya lokaler. Den fjärde deltidsstationen finns i Skokloster och även den står inför förändringar.

Men ombyggnaden av stationen mitt inne i Enköping är en större affär som kommer att kräva en större insats. Planeringsarbetet är redan i full gång, något som Rickard Westning kommer att kunna berätta mer om på Godmorgon Enköping.