En sport för alla
Enköping har blivit något av Sveriges huvudstad för gåfotboll.

Den 7 december sitter ESK:s Torgny Carlsson och Malin Aalto i soffan hos Niclas Buskenström och berättar om hur sporten kunnat växa så snabbt.

Gåfotbollen gästar Godmorgon Enköping för att fler ska få veta om att sporten finns och antingen prova själva eller locka dit andra som kan tänkas vara intresserade.
– Jag tror säkert att det finns flera blivande gåfotbollsspelare, både kvinnor och män, bland Godmorgon Enköpings gäster, säger Torgny Carlsson.

Gåfotboll är motion, lek och samvaro samtidigt. Inte minst när huvudet vill spela fotboll, men kroppen inte riktigt orkar springa.
Sporten kan spelas långt upp i åldrarna, men allt fler väljer den även i yngre år, för att den passar dem.
– Alla kan spela, den som kommer till en träning får förstås vara med, säger Torgny Carlsson.

Uppemot 20 spelare brukar vara på träningarna, sommartid utomhus, resten av året inomhus i Idrottshuset.

Det finns turneringsspel, då är lagen indelade i åldrar – men främst är det ett sätt att motionera tillsammans.
Torgny Carlsson är utöver det lokala engagemanget även förbundskapten för svenska herrlandslaget för 70-plussare som vann VM-guld i somras.
I Godmorgon-soffan sitter också Malin Aalto, en av de mest engagerade av damerna.

Fakta om gåfotboll:
Reglerna är enkla. Man spelar på handbollsplans storlek. Precis som i handboll får bara målvakten vara i straffområdet. Inga höga bollar är tillåtna och, förstås, man får bara gå, inte springa. Tacklingar är inte tillåtna. I matcher har varje lag sex spelare på planen, varav en målvakt.
#godmorgonenköping #gåfotboll