Bildtext: I ungdomen spelade Thomas Mattsson fotboll i ESK (står som tvåa från höger). Liverpool är laget han följer i England. I jobbet kan det vara både allvarsamt – som i Dawit Isaak-kampanjen – och lättsamt, som i möten med kronprinsparet.

Karriären började på Enköpings-Posten.
2009-2019 var han chefredaktör för Expressen.

Thomas Mattsson gästar Godmorgon Enköping den 12 april

Idag jobbar han på Bonnier News och är ordförande för Utgivarna, där också bland annat SVT och TV4 ingår.

Född i Enköping 1971, växte upp med Aftonbladet som favorittidning och redan när han gick på Westerlundska hade han ett rum på EP, där pappa Kjell var nattchef och tidigare sportchef.

Thomas jobbade extra, lärde sig tidningsjobbet i språnget och grävde fram nyheter i mängd. Han slutade på gymnasiet i förtid, anställdes på EP och snart visste även de stora tidningarna i Stockholm vem den exceptionelle talangen i Enköping var.

Han kom till Expressen 1991, gjorde några år på EP igen, men anställdes på Expressen 1994.,
Hans reportertid på Expressen är omtalad, inte minst för det påstås att han arbetade dygnet runt och inte sällan sov över på jobbet.

Via en rad tjänster, både som reporter och som chef, blev Thomas chefredaktör för Expressens digitala medier 2005 och för hela tidningen, inklusive GT och Kvällsposten, 2009.

Han skulle inneha posten längre än någon annan sedan legendariske Bo Strömstedt.
Under hans tid som chefredaktör ökade Expressen från 1,4 miljoner läsare per dag till 3 miljoner och varje år gick Expressen med vinst.

Expressen utnämndes till ”Årets dagstidning”, men publicerade också kontroversiella avslöjanden om Jan Guillou och Sverigedemokraterna.

Thomas utsågs till ”Årets mediepersonlighet” och ”Årets branschprofil”, gick på kungabröllop och dömdes för vapenbrott.

Numera är han Senior Advisor på Bonnier News som äger Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, VLT i Västerås och ett 40-tal tidningar till. Han sitter i styrelsen för Tidningsutgivarna och är ordförande för Utgivarna.

Förra helgen satt Thomas Mattsson i ”Nyhetsmorgon” i TV4 och pratade om tv-serien ”Succession”, nu sitter han på ”Godmorgon Enköpings” scen.

Thomas Mattsson om lokaljournalistik:
”Jag vill gärna påminna om värdet av lokal journalistik för en växande kommun som Enköping, i lokala tidningar och på lokala nyhetssajter kan inte bara näringslivet marknadsföra sig utan där skapas också en lokal identitet: hur det går för ERK, ESK eller Fanna är faktiskt en angelägenhet för stan, precis som hur det fungerar på lasarettet eller vad som händer med Statt-tomten.

Inte minst för nyinflyttade Enköpingsbor måste det finnas möjligheter att informera sig om exempelvis skolor, kollektivtrafik och vård.”

Thomas Mattsson om vad han gör idag:
”Jag är ju uppvuxen på EP, men Bonnier News där jag jobbar är Sveriges största utgivare av lokaltidningar. Vi ger ut fler än 40 betalda och 20 gratistidningar och oavsett om det är VLT i Västerås eller Sala Allehanda, så ser vi att tidningen på orten har ett stort demokrativärde.”