Sedan företaget Klimatprojekt i Mälardalen startades 2017 har de erfarenhet av över 600 solcellsbyggen.
– Det är en rätt skön känsla att titta i telefonen och se hur mycket el man producerat, säger Tommy Starälv.
I tider av stigande elpriser och ökad klimatmedvetenhet är det lätt för säljaren Tommy Starälv att tala för företagets produkt.
– Frågan är när man ska kliva på tåget, inte om, säger Tommy Starälv.
Han är själv ganska ny i branschen. Några Enköpingsbor känner kanske igen honom från när han drev Café Samt i Rådhusbacken tillsammans med hustrun Lia.
När han sålde kom han i kontakt med Ralf Timmerman, som driver Klimatprojekt i Mälardalen, och insåg vilka möjligheter solceller gav.
– Dels är det ekonomiskt smart, dels vet vi att grön el behövs i en hållbar framtid och de flesta tycker nog det känns rätt att göra något bra för samhället, säger Starälv.
Företaget tar klimatkrisen på allvar, gör vad de kan för att bidra till en minskning av växthusgaser och sprider kunskap om klimatförändringar.
De hjälper såväl privatpersoner som föreningar och företag att minska sina klimatavtryck.
– Enköpings kommun har redan riktlinjer om att solceller skall installeras på alla nya fastigheter. Pepparrotsbadet och nya gymnasiet är exempel på var man installerat solceller, det borde vara standard över allt, säger han.
Kan vem som helst skaffa solceller?
– Ja, i stort sett alla fastighetsägare kan investera i solenergi. Men det finns gränser för hur stor anläggning som är möjlig. Det är just där vårt arbete börjar. Vi träffar alltid kunden på plats och tittar på förutsättningarna för solceller, och lyssnar på kundens egna tankar. Därefter tar vi fram förslag för kunden att ta ställning till.
Är det dyrt?
– Nej, inte i förhållande till vilken avkastning investeringen kan ge. En investering till ett normalhushåll brukar hamna på mellan 70.000 och 250.000 kronor. Men den betalar snart av sig, och installationen anpassas alltid efter behovet.
Fungerar de på vintern också, det är inte så mycket sol då?
– Det är en av de vanligaste frågorna, men det fungerar så här: på sommaren producerar din anläggning oftast mer än du själv behöver, då får du betalt för ditt överskott. På vintern, när det är färre soltimmar, köper du tillbaka den el som fattas. På det du köper tillbaka får du då en skattereduktion.
Onsdagen den 8 november sitter Tommy Starälv i soffan hos Niclas Buskenström på Godmorgon Enköping för att berätta mer om vilka möjligheter solceller ger.